Kan en älska någon på arbetet?

”Love is in the air” sägs det och kärleken blomstrar som en blomma som håller på att blomma ut. Kärleken växer och knyter individer samman ju längre tiden går, likt vinet som smakar bättre ju längre tid vinet lagras. Det finns många sätt att beskriva kärleken och vad känslorna väcker inom en, frågan som kan uppstå är om och när det är okej att visa sin kärlek öppet. Vad och hur någonting uttrycks som går att diskutera och vilken grund som läggs för samtalsklimatet är viktigt och det finns flera viktiga personer inom retoriken som tagit fram olika teorier kring diskussioner som kan vara viktigt för hur en kan diskutera kring kärlek och dess vara eller icke vara.

Visa kärlek eller inte?

Det finns tillfällen och sammanhang där kärleken får blomstra ut fullt ut; på parmiddagar, i samband med kyrkbröllopet och när ett (heterosexuellt) kärlekskrankt par åker hem från krogen för lite mys i soffan framför nattbion. Det finns tillfällen och sammanhang där kärleken inte får blomstra ut fullt ut; när två av samma kön kysser varandra på stan och riskerar att höra glåpord från individer som befinner sig runtomkring, på restaurangen och på arbetet där det förväntas att en är professionell och kan separera mellan profession och privat.

Varför är kärlek på arbetet inte acceptabelt?

Det finns företag som har policies för att två personer, som exempelvis chef och anställd, inte får ha en privat relation sinsemellan. Detta brukar argumenteras att det för din egen säkerhet att du inte hamnar i jävighet på något sätt, en slags försäkring för alla parter.

Vad händer då om exempelvis en chef, som även har politiska uppdrag utanför arbetstid, har en privat relation med en av de anställda som chefen har personalansvar för? Behöver de byta arbetsuppgifter och arbetsområde eller går det att förena nytta med nöje på något sätt? Ibland spelar det ingen roll om företaget finns i Gamla stan, Rimbo eller i Höör, det som beror på är om företaget har någon policy när det gäller kärleksrelationer på arbetet. Om företaget har en policy som ska förhindra detta, är det de involverade som ska meddela detta så snart kärleksrelationen inleds, så att det går att förflytta någon part – för det är lätt att upptäcka nya sidor av varandra i samband med olika arrangemang och event i stockholm som anordnas av företaget. Ögonen tindras och läpparna blir fuktade, när håret fläktar och mustaschen vill så mycket mer än vad chefen vågar visa i externa sammanhang.

Policy för kärleken

Kärleken måste få visa sig likt vinet som blir bättre ju längre det lagras och blomman som  blommar ut som vackrast. Kärleken behöver få visas öppet i alla sammanhang, oavsett om det sker på arbetet, restaurangen, bion eller på nattbussen. Låt kärleken segra och ha en policy för kärleksrelationer i stället för en policy som förhindrar detta.

 

Agneta och Lars: ”Kärlekshistoria – vi hittade varandra på nätet!”

Agneta och Lars berättar om deras fantastiska historia!

Agneta berättar: Efter många ensamma år, till följd av en skilsmässa, så bestämde jag mig för att bli medlem på en dating-site. Jag hade ju hört talas om det, vänner och bekanta som berättade om alla dejter de gått på efter att ha skrivit till män online – men aldrig att jag trodde det skulle fungera för mig! Jag hade gått på dejter innan, män jag träffat via gemensamma vänner och på barer osv, men inget fungerade riktigt.

Så hösten 2013 bestämde jag mig – nu är det dags att prova på online världen! Jag registerade mig dejting-sajten Singel-dejting.
Det tog ett par veckor innan jag hittade Lars profil. Hans snälla ögon på profilbilden tilltalade mig, och vi hade en hel del gemensamma intressen, och dessutom bodde han inte alltför långt bort. Jag bestämde mig för att skicka ett trevligt meddelande, för att se om det fanns något intresse från Lars sida, och det dröjde inte mer än ett par timmar innan jag fick ett svar tillbaka! Det var en positiv överrasking, och ännu positivare hans svar – efter det första mejlet så skrev vi till varandra flera gånger per dag, ofta milslånga mejl. Vi har faktiskt sparat några av våra första mejl som ett fint minne om hur vi hittade varandra.

En nervös första dejt

Det dröjde ett par veckor av evig mejlande till varandra innan Lars tog mod till sig och frågade efter mitt nummer. En dag senare ringde han upp, och därpå följde många kvällar och nätter där vi kunde prata i timmar. Telefonräkningen var inte rolig att få månaden därpå!
Vi båda kände att det var dags att ta vårt ”online-förhållande” till nästa steg – vi bestämde att vi skulle ha en riktig dejt! Vi skulle ses för en promenad och picknick vid en sjö som ligger nästan exakt lika långt ifrån oss båda. Jag var jättenervös och pirrig inför mötet! Det tog en hel kväll att välja kläder inför dejten, och i efterhand fick jag veta att Lars var minst lika nervös, och funderade över vilka blommor jag kunde tänkas vilja ha.

Agneta och Lars klickade direkt!

När vi väl sågs så klickade vi direkt. Allt blev liksom glasklart, och det bästa är att vi båda kände exakt likadant. Efter vår första dejt var vi nästan oskiljaktiga – vi spenderade varenda kväll och helg vi kunde med varanda. Eftersom Lars reser mycket i jobbet också, så passar han ofta på att övernatta hos mig under veckorna när han kan.

Vi är jättelyckliga tillsammans, och nu har vi varit tillsammans i ungefär 8 månader, och vi har redan börjat kika på ett boende vi kan ha tillsammans, vår dröm är att köpa ett hus ute på landet där vi kan trivas ihop!

Varma hälsningar, från Agneta och Lars