Vilken risk tar du?

Vi har alla ett val i allt runt omkring oss och i våra val så tar vi ett beslut som bygger på olika faktorer som vi har inom oss, direkt eller indirekt. Vissa val är mer enkla än andra, som vilken mjölk som vi ska handla i dag eller om vi ska äta pizza eller kebab till middag. Andra val kräver mer noggrannhet och hur riskbenägna som vi är.

När det gäller exempelvis hemförsäkring, så behöver vi veta vilket värde som vi har i vårt boende – detta för att kunna få en så bra trygghet som möjligt, om det skulle hända någonting som gör att våra saker blir skadade eller stulna. När det gäller kärlek, så måste vi veta om vi ska satsa all in för dejten som vi träffat och om vi ska gå på tredje dejten eller inte eller om vi ska söka vidare för att hitta kärleken. När det gäller att spela kortspel, så måste vi veta om vi ska satsa på ytterligare ett stick eller om vi ska riskera att förlora hela potten, utifrån hur giriga vi kan vara.

stand_up_med_per_robinIbland kan vår riskbenägenhet vara av mer underhållande karaktär – ska vi gå och se stand up med Per-Robin eller ska vi gå på konsert med världsartisten Dima Bilan? Varför inte göra både och, för det ena behöver inte utesluta det andra? Ibland kan vi faktiskt välja både och, så den riskbenägenhet som finns inom oss behöver inte exkludera saker och ting.

alska_att_vaga_vara_riskbenagen
Att ha ett val i livet behöver inte vara någonting negativt – ett val kan vara positivt för dig, när du väl har ett val som inte inskränker de grundläggande behoven som du har i livet. Så se till att kunna vara lite riskbenägen, så länge du har kontroll över situationen. Våga älska livet och våga värna om dina medmänniskor – hur mycket riskerar du för att nå ett humant samhälle?

”Använd ditt sunda förnuft”

"Använd ditt sunda förnuft" – har du hört det förut? Vad är sunt förnuft och har vi samma värderingar, när det gäller vad det sunda förnuftet innebär? Hur hanterar vi situationer, där någon har andra värderingar när det gäller vad sunt förnuft är? Att kunna hantera olika situationer och ha förståelse och respekt för andra individer är viktigt, för att kunna vårda sina relationer till andra individer i vardagen.

I ovanstående videoklipp ser vi hur artister och arrangörer hanterar olika oväntade situationer, med utgångspunkt från individers sunda förnuft. Till vänster ser vi när Jimmy Jump enkom söker uppmärksamhet och blir bortförd från arenaområdet och till höger ser vi Dima Bilan utnyttja situationen till att skapa underhållning för publiken.

Att använda sitt förnuft är viktigt och med human inställning till andra individer och ha kärleken som utgångspunkt är viktigt. Fundera vad som ligger till grund för ditt sunda förnuft och skapa förutsättningar till kärleksfulla upplevelser för dig och dina medmänniskor.